Radioterapie

Ce este Radioterapia IMRT și IGRT? Cea mai avansată tehnologie în domeniul radioterapiei oncologice bazată pe tehnicile IMRT (Radioterapie cu Intensitate Modulabilă) și IGRT (Radioterapie Ghidată Imagistic) se numește Elekta Synergy și este disponibilă la Centrul Oncologic de Tratament Hamburg.

Ce tumori se pot trata prin Radioterapie?

Radioterapia IMRT si IGRT este alternativa moderna pentru tratarea majoritații tumorilor.

La Centrul Oncologic de Tratament Hamburg sunt tratate tumori ale sânului, plămânului, prostatei, rectului, sfera ORL, boli de sistem (boala Hodgkin, limfoame non-Hodgkin, iradieri ale splinei) și tumori ale sistemului nervos central și periferic și diseminările la distantă (metastaze osoase, pulmonare, ganglionare și cerebrale).

Toate Tratamentele Radioterapeutice »

Care sunt avantajele Radioterapiei IMRT și VMAT

 • Tratament nedureros
 • Tratament non-restrictiv
 • Tratament pentru întregul corp
 • Serviciu ambulator
Formular de contact

Radioterapie IMRT, VMAT, IGRT

Tratamentul de radioterapie este ambulatoriu


Centrul de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic de Tratament Hamburg (Strahlenzentrum Hamburg) oferă radioterapie la cele mai înalte standarde după metode recunoscute la nivel internațional și după criterii germane.

Centrul nostru de radioterapie este unul dintre cele mai moderne, fiind recent renovat și având aparatură de ultimă generație. Pe tot parcursul tratamentului ambulatoriu, atmosfera din COTH și abordarea individuală a fiecarui caz în parte, oferă pacienților o bună stare de spirit.

Pe toată durata tratamentului de radioterapie, avem grija de pacienții nostri, asigurându-ne că le oferim tot confortul necesar. Ne dorim ca pacienții noștri să nu aibă griji, întrebări sau nelămuriri. Principală noastră sarcină în timpul tratamentului de radioterapie este păstrarea moralului pacientului într-o condiție cât mai bună.

Aflat în centrul atenției și activității noastre, pentru noi pacientul este mai mult decat atât.

Radioterapia, un tratament precis

Fiecare tratament de radioterapie are la bază analiza precisă asupra problemei pacientului.

Echipa de medici specialiști din cadrul COTH se întrunește săptamănal, în cadrul conferințelor oncologice, pentru a lua decizii cât mai bune asupra fiecarui caz în parte.

Cum decurge tratamentul de radioterapie?

Radioterapie VMR Elekta

Radioterapie VMAT Elekta

Din fericire tehnica medicală de ultimă generație din cadrul centrului precum și pregătirea medicală a personalului nostru fac posibilă tratarea prin radioterapie a majorității tumorilor canceroase.

Într-o discuție inițială cu Dr. Fabian Fehlauer, pacientul află informații despre planul său individual de iradiere dar și efectele secundare ale acestuia. Discuția reprezintă un prim pas în cadrul tratamentului de radioterapie. Următorul pas constă într-o scurtă pregătire premergătoare radioterapiei propriu-zise. Radioterapia aplicată la Centrul Oncologic de Tratament Hamburg constă în tehnici ce au la bază ani de experiență, și tehnică medicală de ultimă generație(2014). Conform criteriilor germane de evaluare, centrul nostru are calificativul 5 (5 fiind maxim).

Odată ce pacientul este pregatit pentru iradiere, tratamentul începe îndată, acesta fiind împarțit pe durata a cateva saptămâni, timp în care îngrijirea personală și moralul nu trebuie să fie neglijate.

Cum este administrată radioterapia?

Radioterapia este administrată cu ajutorul unui aparat de ultimă generație numit accelerator liniar. Pentru a putea primi doza necesară de iradiere, pacientul trebuie să stea întins pe un pat special fiind rugat să stea nemișcat pentru o scurtă perioadă de timp: timp în care aparatul va administra fără nici o durere doza de radiație.

Aplicarea tratamentului de radioterapie este lipsit de durere

Tehnologia modernă face posibilă administrarea de radioterapie fără ca pacientul să simtă acest lucru. Pe toată durată ședinței de radioterapie, pacientul nu vede și nu simte iradierea ce îi este administrată.

Cât durează tratamentul?

Medicul nostru radioterapeut va informa pacientul despre durata tratamentului îndată ce acesta va finaliza schema necesară, întrucât fiecare pacient primește un tratament personalizat afecțiunii sale. În general tratamentul se aplică în ședințe zilnice de 5 ori pe săptamână pe durata a patru până la șase săptămâni. Fiecare ședință de radioterapie poate dura între cinci minute și cincisprezece minute.

Care sunt cele mai frecvente tumori iradiate?

 • Cancerul de sân
 • Cancer de prostată
 • Cancer al capului și gâtului
 • Cancer esofagian
 • Cancer rectal
 • Cancer de col uterin
 • Tumori cerebrale
 • Metastaze cerebrale
 • Metastaze (osoase, ale țesuturilor moi)
 • Limfoame maligne
 • Cancer de stomac
 • Tumori testiculare
 • Cancer anal
 • Cancer de vezica urinară
 • Cancere vaginale
 • Cancere valvulare
 • Tumori maligne ale pielii
 • Tumori ale țesuturilor moi
 • Mezoteliom pleural

Persoanele implicate în tratamentul de radioterapie

Pe durata efectuării tratamentului la centrul de tratare a cancerului la care aţi apelat veţi fi ajutat de un anumit număr de doctori şi asistenţi. Toţi vor fi în măsură să răspundă la orice întrebare aveţi despre tratament sau vă vor indica persoana adecvată care să răspundă întrebărilor dumneavoastră. Acesta este personalul medical cu care veţi intra în contact:

Priv. Doz. Dr. Fabian Fehlauer

Medic Radioterapeut<br/ >Priv. Doz. Dr. Fabian Fehlauer

 • Medicii Oncologi sunt medici experţi în tratarea cancerului şi sunt cei care iau deciziile legate de tratament. Oncologul este cel responsabil cu tratarea cazului dumneavoastră şi lucrează în echipă cu ceilalţi doctori. Vă veţi întâlni cu oncologul înainte de începerea tratamentului şi apoi la sfârșitul tratamentului.
 • Medicii Radioterapeuți sunt cei responsabili de planificarea şi realizarea terapiei. Ei vor fi prezenţi în timpul stabilirii planului de tratament şi vă vor vizita în fiecare zi a tratamentului. Tot ei vă vor ajuta cu posibilele reacţii adverse şi vă vor răspunde la întrebările pe care dumneavoastră şi familia dv. le aveţi în legătură cu tratamentul.
 • Asistentele și Tehnicienii sunt pregătiți să aibă grijă de pacienţi pe toată durata tratamentului. Acestia lucrează împreună cu medicii pentru a vă ajuta pe dumneavoastră şi familia dv. să depăşiţi dificultăţile care pot apărea din cauza bolii şi a tratamentului şi vă vor ajuta în privința efectelor adverse.
 • Fizicienii sunt experţi în planificarea tratamentului cu radiaţii. Ei se ocupă de aparatura folosită în tratamentul dumneavoastră și îi veți putea cunoaște și pe ei sau personalul care îi asistă, dar trebuie să ştiţi că ei sunt cei care se ocupă de buna funcţionare a aparaturii medicale.
 • Stomatologii şi asistentele de stomatologie ajută la pregătirea pentru tratament a pacienţilor care au probleme în zona capului şi gâtului.
 • Nutriţioniştii sunt pregătiţi să se ocupe de nevoile alimentare ale pacienţilor care suferă de cancer. Aceştia vă pot ajuta în cazul în care aveţi simptome cum ar fi constipaţie, diaree, senzaţie de vomă, lipsa poftei de mâncare, creştere sau scădere în greutate, dificultăţi la înghiţire, dureri de gât sau ale cavităţii bucale.Tot ei vă pot răspunde la întrebări despre dieta pe care trebuie să o adoptaţi în timpul tratamentului. Doctorul, radioterapeutul sau asistentele vă pot recomanda un nutriţionist în centrul în care primiţi tratament.
 • Consilierii Psihologici pentru pacienţi şi familiile acestora oferă sprijin celor care au probleme emoţionale. Dacă vă simţiţi copleşit de stres, anxietate, muncă, probleme financiare sau dificultăţi în relaţiile dumneavoastră, rugaţi doctorul, radioterapeutul sau asistentele să vă recomande un consilier în centrul în care primiţi tratament.
 • Farmaciştii vă pot oferi sfaturi sau informaţii despre medicaţia pe care va trebui să o luaţi în timpul tratamentului. Dacă aveţi întrebări despre orice alte medicamente sau terapii complementare pe care le folosiţi, cereţi doctorului, radioterapeutului sau asistentelor să vă recomande un farmacist în centrul în care primiţi tratament.
 • Studenţii sunt aici ca parte din procesul lor de formare profesională deoarece suntem un centru partener al Universitatii Hamburg. Aceştia sunt o parte importantă din echipa noastră. Se poate ca din când în când câte un student să însoţească unul dintre doctorii menţionaţi mai sus în timpul vizitei dumneavoastră.

Ce presupune terapia prin radiații?

Radioterapia este un tip de tratament extrem de eficient folosit pentru a ucide celulele canceroase prin direcţionarea de raze X şi /sau fascicule de electroni într-un anume loc de pe corpul uman. Acest tratament fie ucide celulele canceroase, fie le stopează procesul de creştere şi reproducere.

Doza de radiaţii necesară pentru a trata tumoarea este de obicei împărţită în doze zilnice pentru a lăsa ţesuturile normale să îşi revină după fiecare tratament.

Radioterapia poate fi folosită ca singura formă de tratament sau împreună cu chimoterapia (tratamentul prin medicamente administrate pacientului), terapia hormonală şi/sau chirurgie.

Terapia prin radiaţii externe se realizează cu ajutorul unor aparate de mari dimensiuni acceleratoare lineare, Cobalt sau aparate de raze X energie

Terapia prin radiaţii (brahiterapia) implică unor materiale radioactive locul unde se află tumoarea şi folosită doar pentru anumite tipuri de cancer.

Rolul Radioterapiei

Radioterapia este un tratament de cancer cu caracter loco-regional, astfel radioterapia poate avea în funcție de caz 2 roluri: curativ sau paliativ.

Radioterapie Curativă

Radioterapia curativă este numită atunci cand cancerul poate fi vindecat prin tratamentul radioterapeutic sau în conjuncție cu alte tratamente medicale (chirurgie, chimioterapie) în spiritul abordării interdisciplinare. Atunci când este folosită înaintea altor forme de tratament, radioterapia are rolul de a micșora volumul tumoral; atunci cand este aplicată în urma altor forme de tratament, radioterapia are rolul de a preveni riscul local de recidivă.

Radioterapie Paliativă

Radioterapia paliativă are rolul de a asigura pacientului o calitate a vieții cât mai bună. Acest lucru se realizează prin micșorarea volumului tumoral încercând astfel să înlăture cât mai mult din simptomele cancerului. Prin acest tratament posibilitatea de vindecare nu este tocmai realistă.

Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

În general radioterapia modernă este un tratament foarte bine localizat, astfel efectele secundare vor apărea în funcție de locul ce urmează a fi iradiat. În orice caz, efectele secundare sunt minore, însă în general pacienții pot avea urmatoarele efecte secundare:

Stări de oboseală
În general pacienții se simt obosiți sau lipsiți de vlagă spre sfârșitul tratamentului și puțin după terminarea acestuia. Oboseala este adesea întalnită și poate dura o perioadă variată de timp. Dacă vi se întâmplă să aveți stări de oboseală în urma tratamentului încercați să vă odihniți de ori câte ori considerați necesar și  în timp oboseala va dispărea.
Piele iritată
Pe durata radioterapiei, în special spre sfârșit, pielea în zona iradiată va deveni mai roșie, similar unei arsuri solare minore. Chiar și după sfârșitul tratamentului pielea va continua să se înroșească pentru încă 1-2 săptămâni. În timp pielea își va recăpăta culoarea normală.
Greață
În funcție de zona iradiată pacienții pot avea senzația de greață, acest lucru fiind totuși întalnit doar în unele cazuri. Când pacientul întâmpină astfel de stări de greață trebuie să anunțe doctorul radioterapeut, iar acesta îl va ajuta, fie cu medicamente fie cu o dietă corespunzătoare.
Diareea
Tot în funcție de zona iradiată unii pacienți pot întampina stări de diaree. Dacă acest lucru se întamplă pacientul trebuie să-l informeze pe medicul radioterapeut, care îi poate prescrie medicamente.
Frecvenţa de urinare
Dacă tratamentul este aplicat în zona inferioară a abdomenului / pelvis, pacientul poate simți nevoia de urinare mai des și chiar poate un mic disconfort. Pentru a atenua aceste simptome, pacientul trebuie să consume cât mai multe lichide, dar să evite alcoolul, ceaiul și cafeaua.
Inflamarea gurii și a gâtului
Dacă este necesară iradierea capului și a gâtului este posibilă o senzație de iritare/inflamare a gurii și gâtului. În cazul în care se întâmplă ca pacientul să simtă aceste senzații, trebuie să discute cu doctorul radioterapeut, întrucât acesta îl poate ajuta.
Căderea părului
Cu siguranță caderea părului se va observa în zona supusă spre iradiere. În funcție de zonă și de cantitatea de iradiere administrată, părul poate crește sau nu la loc. Dacă părul este așteptat să crească iarăși, acest lucru se va întampla după câteva luni.

Indicații pe durata tratamentului de radioterapie

 • Este important ca pacientul să consume cât mai multe lichide zilnic. De ex: apa, ceai, cafea, lapte, suc de fructe, băuturi acidulate de preferat fără zahăr.
 • Pacientul trebuie să mănânce în mod regulat și cât mai sănătos. Este recomandat ca pacientul să mănânce de mai multe ori, cantități mai mici de mâncare.
 • Este important ca igiena corporală să fie păstrată. Astfel este recomandat ca pacientul să se spele în mod regulat ca și înainte de tratament, încercând să spele zona supusă radiației cu un săpun simplu, poate chiar de bebeluși. Nu este recomandată uscarea zonei iradiate prin frecare cu prosopul.

Contraindicații pe durata tratamentului de radioterapie

 • Pacientul trebuie să nu bea alcool, să nu mănânce condimentat și să nu mănânce mâncare foarte rece sau foarte caldă.
 • Zona tratată prin radioterapie nu trebuie expusă razelor solare. După finalizarea tratamentului este recomandată o loțiune cu factor de protecție solară mare.
 • Pe zona tratată nu trebuie aplicată cremă sau deodorant, întrucât cremele si deodorantul pot accentua efectele secundare.

Ce se întâmplă odată cu încheierea tratamentului?

Majoritatea efectelor secundare descrise mai sus nu vor înceta odată cu finalizarea tratamentului însă se vor atenua în următoarele 2-3 săptămâni. Totodată efectele benefice ale radioterapiei vor putea fi observate la primul control follow-up de după tratament, control ce trebuie efectuat la circa 5-6 săptămâni de la finalizarea radioterapiei.

Întrebări Frecvente despre Radioterapie

 1. Doare Radioterapia?
  Nu, nu veţi simţi nicio durere în timpul tratamentului.
 2. Voi fi radioactiv?
  Nu, nu veţi deveni radioactiv. Veţi putea sta în preajma altor oameni pe durata tratamentului. Dacă sunteţi tratat cu radioterapie internă (brahiterapie), întrebaţi oncologul şi radioterapeutul dumneavoastră despre efectele acesteia.
 3. Cum ştiu dacă tratamentul dă rezultate?
  După terminarea tratamentului efectul radiaţiilor va continua. Efectele acestui tratament sunt cumulative şi este dificil de spus cât de bune sunt rezultatele înainte de încetarea completă a tratamentului, după ce reacţiile adverse şi inflamarea ţesuturilor se opresc.
 4. Ce să fac după terminarea tratamentului?
  De obicei se planifică o vizită la oncolog la patru-opt săptămâni de la terminarea tratamentului. Dacă există vreo problemă sau aveţi vreo întrebare între timp, vă rugăm să vă adresaţi doctorului de familie sau centrului de tratament.
 5. Trebuie să îmi schimb dieta?
  Nu este nevoie să vă schimbaţi modul de alimentaţie decât dacă vă este recomandat de un doctor. Este important să aveţi o alimentaţie sănătoasă. Pentru anumite efecte secundare este necesară o dietă specială.Vă rugăm să vă adresaţi unui nutriţionist dacă aveţi întrebări legate de dieta dumneavoastră sau dacă aveţi probleme alimentare din cauza următoarelor simptome: diaree, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, creşterea sau scăderea în greutate, dureri de gât, dureri ale cavităţii bucale, dificultăţi la înghiţire.
 6. Îmi pot continua activităţile obişnuite?
  Depinde de cum vă simţiţi. Unii oameni se duc în continuare la serviciu, dar alţii preferă să rămână acasă. Poate depinde de reacţiile adverse pe care le simţiţi. Dacă aveţi probleme cu munca pe care o prestaţi, vă rugăm să contactaţi un consilier. Ţineţi minte că cel mai important lucru este să aveţi grijă de dumneavoastră.
 7. Pot fuma în continuare?
  Ar fi o idee bună să renunţaţi la tutun. Acesta poate agrava efectele secundare. Cereţi oncologului, radioterapeutului sau asistentelor mai multe informaţii sau vizitaţi www.pretuiestesanatatea.ro
 8. Pot consuma alcool?
  Alcoolul poate agrava unele efecte secundare, în funcţie de ce parte a corpului este tratată. Cereţi oncologului, radioterapeutului sau asistentelor mai multe informaţii.
 9. Trebuie să nu mă mai expun la soare?
  Va trebui să protejaţi zona tratată de expunerea la soare. Şansele unor arsuri vor fi sporite de acum înainte. Cel mai bine este ca zona tratată să nu fie expusă direct la soare. Acoperiţi zona sau folosiţi o cremă cu Factor de Protecţie Solară (FPS) de cel puţin 30 după ce efectele radiaţiilor dispar.
 10. Cum să procedez cu pastilele şi medicamentele pe care le iau?
  Vă rugăm să anunţaţi oncologul ce medicamente, suplimente sau tratamente naturiste luaţi.
 11. Cum să fac faţă problemelor şi stării mele psihice?
  Este normal să vă simţiţi stresat sau speriat. Dacă vă simţiţi copleşiţ de stres, anxietate, muncă, probleme financiare sau dificultăţi în relaţiile cu ceilalţi vă puteţi adresa oricând Serviciului de Consiliere pentru Pacienţi şi Familie, fie în timpul, fie după terminarea tratamentului. Consilierii vă stau la dispoziţie pentru a vă ajuta pe dumneavoastră şi pe membrii familiei dumneavoastră.

Mic dicționar radioterapeutic

 • Brahiterapie – terapia cu radiaţii în care se foloseşte un implant cu materiale radioactive aşezat în sau lângă tumoare. Se mai numeşte şi terapie cu radiaţie internă.
 • Chimoterapie – tratamentul împotriva cancerului prin medicaţie.
 • PET/CT – investigatie de ultimă generație necesară pentru o diagnosticare precisă și corectă. Se folosește și pentru planificarea tratamentului prin radioterapie.
 • Radiaţii externe – formă de tratament care implică utilizarea unui aparat care generează radiaţii din afara corpului uman sub forma unor fascicule de raze X îndreptate spre zona afectată de celulele canceroase.
 • Accelerator linear – un aparat care creează şi foloseşte raze X cu energie mare pentru a transmite radiaţii către tumoarea canceroasă. Este cel mai performant aparat pentru tratamentul cu radioterapie.
 • Terapia cu radiaţii – utilizarea de raze penetrante cu energie mare (cum ar fi razele X) pentru uciderea celulelor canceroase. Sursele de radiaţii sunt razele X, cobaltul şi izotopii.
 • Simulare CT – procesul folosit pentru a stabili planul de tratament cu radiaţii prin identificarea, localizarea şi marcarea zonei precise care trebuie tratată.
 • Raze X – un tip de radiaţie care poate fi folosit la intensitate diminuată pentru a diagnostica o afecţiune. În forma cu o energie mare sunt folosite pentru tratarea cancerului.
Contactează Centrul Oncologic de Tratament Hamburg

 

Pentru mai multe informații despre radioterapie puteți vizita următoarele site-uri: