Întrebări și Răspunsuri

Intrebari si raspunsuri frecvente

Deoarece multi bolnavi sunt confuzi, am creat aceasta rubrica de intrebari frecvente unde dorim sa rasundem pacientilor si grijilor acestora.

Intrebari frecvente despre radioterapie

Ce este Radioterapia?

Radioterapia, este faţă de tratamentul chirurgical şi medical unul dintre cei trei piloni de terapie în tratamentul tumorilor (a se vedea, de asemenea, “Ce este cancerul”). În plus, radioterapia are de asemenea, în tratamentul unor boli articulare inflamatorii sau degenerative un rol important.

In timpul radioterapiei sunt folosite “radiaţiile ionizante”, care produc modificările biologice. În principal, aceste raze X, raze gamma si electroni sunt de energie mai mare. Raze X sunt similare cu cele de diagnostic radiologic, dar cu o intensitate si o doza mai mare. Terapia cancerului (Oncologie), este un termen colectiv pentru discipline medicale, diagnostic, tratament şi îngrijire, acestea fiind implicate in bolile tumorale.  Scopul de radioterapie, în tratamentul tumorilor este distrugerea cat mai completă a celulelor tumorale. Prin tehnici moderne expunerea ţesuturilor sănătoase şi a organelor este menţinuta cât mai scăzut posibil. Acest lucru va duce la creşterea compatibilităţii de radiaţii şi la reducerea efectelor secundare.

Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

Radioterapia este o măsură locală, efectul său este de obicei limitat la regiunea câmpului de radiaţie. De exemplu, caderea parului are loc numai la iradierea capului. În principiu efectele secundare acute, adică cele care apar în săptămânile  din timpul radioterapiei, se disting de reacţiile întârziate, care pot să apară dupa luni/ani după tratament. Exemple de reacţii adverse acute includ inflamaţia mucoasei  cavitatii bucale sau esofagului în timpul radioterapiei de iradiere în cap şi gât, greaţă sau diaree, dureri abdominale, înroşirea pielii pe piept. Exemple de reacţii întârziate sunt decolorarea pielii sau induraţie a ţesutului adipos subcutanat.

O planificare îmbunătăţită şi tehnica de tratament, precum şi doze mai mici pot fi tolerate şi astfel efectele adverse sunt rare astăzi. Cu toate acestea, aceste efecte secundare nedorite trebuiesc luate in considerare uneori, pentru a lupta cu cancerul în mod eficient. Mai precis, terapeutul explica in mod individual modul de tratare a radiaţiilor pentru a clarifica efectele secundare posibile. Tumoarea maligna este o  boala agresiva, care lăsată netratată, poate provoca mari probleme, chiar moartea. Un control eficient al acestor boli a devenit posibilă în ultimii ani.

Afla mai multe despre Efectele Secundare alre Radioterapiei

Aspecte ale efectelor secundare tratamentului cu radioterapie

Pacientul trebuie sa aiba o atitudine pozitiva faţă de posibilele efecte secundare! O atitudine optimistă este cel mai bun aliat atât pentru medic cat şi pentru pacient în lupta comună împotriva cancerului.

Educaţie
Necesitatea, natura si tehnologia, precum şi posibilele efecte secundare, se vor discuta in fiecare caz in parte cu Radio-terapeutii / medicii oncologi.
Nutriţie
Nu există nici o dieta speciala pentru cancer sau dieta pentru radioterapie! Recomandata este de o dieta bogata in fructe şi legume hrănitoare şi adesea o ambiţie puternica in evitarea alcoolului, nicotinei, alimentelor grase şi balonarii. Practic, nutriţia proastă şi scăderea severă în greutate sunt factori de prognostic nefavorabili.
Calitatea vieţii
De obicei, terapia cu radiatii (fara chimioterapie combinata) pote fi efectuata în ambulatoriu şi, eventual, cu medicamente de susţinere. Stresul fizic ar trebui, în general, să fie evitat.
Ingrijirea Pielii
De ingrijirea individuala a pielii depinde tipul de radiaţie, corpul tratat, precum şi factori individuali, determinată in orice caz de medicul curant. În principiu, iritaţiele suplimentare mecanice, termice şi toxice ar trebui să fie evitate (frecare, săpun, soare, produse cosmetice, parfumuri, etc).
Cancer in urma Radioterapiei
Riscul de a se dezvolta o aşa-numita tumoare secundara, ca urmare a radioterapiei după 10-30 ani, este calculata numai în zecimi de procente şi este foarte scazut in comparatie cu riscul tumorii care urmează să fie tratata.
Medicamentele
Informaţi-vă medicul dumneavoastră despre toate medicamentele luate vreodată. Toate medicamentele prescrise trebuie să fie luate în mod regulat şi asa cum este prescris, deoarece numai atunci ele isi fac efectul.
Oboseala
În funcţie de tipul de radiatii, pote să apară o usoara oboseala, dar, de asemenea, din cauza bolii in sine poate exista aşa-numita oboseală şi se poate trata prin dietă (vezi mai sus), efort redus şi eventual, cu ajutorul medicamentelor.
Claustrofobie
Dispozitivele de iradiere sunt deschise iar camerele sunt mari şi luminoase pentru a elimina o eventuala claustrofobie. Prin monitorizarea cu camere video şi microfoane, personalul va răspunde în orice moment.
Sexualitatea
Iradierea in zona pelviana poate provoca infertilitate, dar capacitatea de a avea contact sexual ramane in la fel.

Intrebari frecvente despre RMN

Ce este RMN?

Imagistica prin rezonanţă magnetică sau RMN este o metodă de investigare modernă pentru a detecta orice modificări patologice. Tomografia prin rezonanta magnetica genereaza un camp magnetic puternic ce se suprapune fara imagini secţionale, cum ar fi capul coloanei vertebrale sau articulaţiilor . Ancheta este blanda si nedureroasa.

Cât durează o scanare RMN?

De obicei, aproximativ 30 de minute. Începutul şi durata finală a procesului de scanare RMN nu pot fi stabilite cu exactitate. Unele constatări necesita mai mult timp pentru a pune diagnosticul. De asemenea ziua, in timpul program de studiu apar si situaţii de urgenţă cărora trebuie să le răspundem. Vă rugăm să înţelegeţi, dacă aceste intarzieri se produc in ciuda planificarii atente.

Ce aveţi nevoie pentru a fi observati înainte de examinarea RMN?

Obiectele din fier şi alte metale magnetice (ceas, ochelari de vedere, agrafe de păr, bijuterii, proteza dentara, proteze auditive, bani, chei, carduri de credit şi alte suporturi digitale etc) interferează cu câmpul magnetic. Pentru siguranţă,toate aceste elemente trebuiesc lasate în afara salii de examen.

Atunci când nu ar trebui scanarea RMN să fie efectuata?

Dacă purtaţi un stimulator cardiac, este, din păcate, imposibil pentru d-voastra studiul RMN, deoarece magnetul interferează cu stimulatorul cardiac. Din motive de securitate, scanarea RMN nu se va efectua nici in urmatoarele situatii: resturi metalice (chips-uri din metal, clipuri), în creier, ochi, plămâni, sau aproape de vasele de sange si cu implanturi metalice in urechea medie sau interna.

Ce sa te astepti in timpul examenului?

La începutul examenului RMN veti fi pus pe o canapea confortabila si apoi mutat în carcasa deschisa a magnetului. Pentru a obţine imagini de bună calitate, este foarte important ca pacientul sa fi calm si relaxat pe toata perioada cand este culcat . În tunelul scurt, care este deschis pe ambele părţi, ajunge în mod constant aer proaspăt. În numeroase studii, de exemplu, pentru jumătatea inferioară a corpului, capul nu se află în dispozitivul de tunel, ci în afara magnetului.

În timpul anchetei apare în mod regulat, un zgomot partial foarte puternic care bate in ritmuri diferite. Impotriva acestor sunete veţi primi o protecţie eficientă pentru auz. De asemenea noi vedem intreaga ancheta de la panoul de control. Dacă sunteţi predispus la claustrofobie, vă oferim, la cerere, un sedativ, asta doar in cazul in care nu trebuie să conduceţi o masina.

În ce cazuri este necesara o administraţia de contrast de agent?

Acesta este injectat printr-o vena a bratului si, in general este foarte bine tolerat. Utilizarea de agenţii de contrast pentru RMN sunt tolerati de aproximativ 10 ori mai bine decât agenţii de contrast pe bază de iod la care pot să apară de asemenea alergii existente la iod (alergie la medii de contrast cu raze X). Agentii de contrast RMN sunt complet eliminate prin rinichi în termen de 24 de ore.

Pot aparea complicatii la o ancheta RMN?

Make-up-ul şi tatuajele pot provoca ocazional, iritatii usoare ale pielii.
În cazuri foarte rare, se poate interveni, utilizand mediu de contrast pentru reacţii alergice cutanate uşoare, similare cu starea de rău. În cazuri extrem de rare (aproximativ 1: 8000000), pot să apară reacţii alergice grave.