Ghidul Pacientului

Ghidul Pacientului

Suntem întotdeauna atenți la nevoile și problemele pacienților, dorind să oferim prin acest ghid o mai bună înțelegere a procedurilor prin care aceștia pot beneficia de tratamente oncologice în Germania.

Tratament oncologic in GermaniaPrin acest ghid, vrem să clarificăm cât mai bine toate aspectele programărilor, tratamentelor, detaliilor financiare, transportului și cazării pacienților în Hamburg.

Pentru a putea beneficia de serviciile medicale ale Centrului Oncologic de Tratament Hamburg, pacienții trebuie să parcurgă următorii pași:

Analizarea dosarului pacientului

Programarea la Tratament

Asistența pentru cazare si transport

Aplicarea Tratamentului

Follow-up

Analizarea dosarului pacientului

În primă fază pacientul trebuie să contacteze biroul nostru din București pentru o discuție inițială despre cazul său. În urma acestei prime discuții, îi oferim toate detaliile necesare despre tratamentul medical din Germania precum și procedurile de programare a acestuia. Cu ajutorul nostru, fiecare pacient întocmește un dosar medical care va fi trimis către clinica noastră din Hamburg. Pentru a putea programa tratamentul și a stabilii toate detaliile acestuia, este nevoie atât de acceptul biroului din București cât și al clinicii din Germania.

Răspunsul clinicii din Germania este întotdeauna bazat pe o analiză atentă a dosarului medical de către cel puțin o comisie de doctori. Prima comisie de doctori este chiar cea a clinicii însă, dacă în urma acestei analize nu s-a putut obține o recomandare de tratament, dosarul este supus unei alte comisii de doctori din cadrul Spitalului Universitar din Hamburg.

Răspunsul din partea Centrului Oncologic de Tratament Hamburg vine rapid, în maxim 3 zile lucrătoare, dacă dosarul poate primi o recomandare direct din partea clinicii. În cazul în care dosarul medical este complex, timpul necesar unui răspuns poate fi de până la 7 zile lucrătoare.

Pacienții care au fost acceptați vor fi anunțați prin intermediul scrisorii de acceptare și vor primii deasemenea o scrisoare cu detaliile financiare. Dacă pacientul agreează condițiile de tratament și de plată, fie acoperind costurile integral fie prin formularul S2, vom efectua programarea acestuia.

Alcătuirea dosarului medical

 • completarea formularului F1  Formular F1
 • completarea formularului F2  Formular F2
 • colectarea imaginilor: CTRMNPET/CT, ecografie (sonografie), scintigrafie, mamografie
 • colectarea documentelor și traducerea acestora în limba germană: epicriza, buletin externare, histopatologie (anatomopatologie, biopsie), imunohistochimie, interpretare examen imagistica.

Programarea la tratament

În scrisoarea de accept vor fi prezentate toate detaliile tratamentului propus. Printre aceste detalii se vor regăsi informații precum doza de iradiere totală (exprimată in Gy), numărul de ședințe de radioterapie sau radiochirurgie, detalii despre chimioterapie dacă este cazul și perioada de tratament.

Pentru a putea începe tratamentul, pacientul are nevoie de pregătiri și examinări de specialitate în prealabil. Aceste pregătiri se pot realiza numai după ce pacientul ajunge în Hamburg și pot varia după caz de la câteva zile până la 2 săptămâni. Timpul de așteptare pentru începerea tratamentului este necesar deoarece, pentru fiecare pacient în parte trebuie întocmit un plan de tratament individualizat.

Pacienții ce aleg ca formă de plată a tratamentului formularul S2, trebuie ca înainte de a beneficia de orice serviciu medical în Germania să se ducă la o casă de asigurări de sănătate (AOK, DAK) din Hamburg. Acolo va depune formularul S2 obținut în România și va aștepta introducerea în sistemul german de asigurări. Timpul maxim de așteptare este de 5 zile lucrătoare.

Detaliile premergătoare tratamentului radioterapeutic

 • semnarea contractului C1 (contract in care se precizeaza exact serviciile medicale de care va beneficia pacientul)
   Contract C1
 • efectuarea plății conform condițiilor contractuale sau obținerea formularului S2
 • personalul nostru din București ajută pacienții să iși gasească soluțiile optime de transport și cazare pe durata tratamentului
 • programarea consultațiilor și investigațiilor necesare începerii tratamentului se realizeaza înaintea plecării pacientului
 • planificarea tratamentului durează de regulă 5 zile lucratoare, timp în care echipa de doctori și fizicieni, alcătuiesc planul individual de tratament. Planificarea tratamentului, presupune conturarea zonelor ce urmează a fi iradiate, dozarea radiațiilor catre zonele țintă și testarea planului de tratament

Asistență pentru transport și cazare

Încercăm să ajutăm toți pacienții să aleagă soluția optimă de transport și cazare pentru ei. Pentru transport vă putem ajuta în găsirea de bilete de avion cât mai convenabile sau stabilirea unui traseu cât mai bun pentru transportul rutier. Vă putem ajuta în stabilirea rutei și vă putem consilia în vederea alegerii modalității de transport.

Pentru cazare, putem ajuta pacienții să găsească o soluție cât mai aproape de dorințele acestora. Încercăm ca șederea în Hamburg să fie cât mai plăcută. În general putem oferi pacienților mai multe soluții de cazare, iar aceștia pot opta pentru una dintre ele.

Aplicarea tratamentului

Aplicarea tratamentului începe întotdeauna numai în urma întocmirii planului de tratament. Dupa ce planul a fost întocmit, a fost testat și s-a efectuat simularea CT tratamentul poate începe.

Tratamentele de radioterapie

În cazul tratamentelor prin radioterapie, perioada de tratament este în medie de 4 saptămâni iar iradierile au frecvență zilnică, de Luni până Vineri și durează circa 10 minute. În cazul în care pacientul nu tolerează această frecvență, pot exista mici pauze de cca. 1-2 zile.

Tratamentele de radiochirurgie CyberKnife

În cazul tratamentelor prin radiochirurgia CyberKnife, perioada de tratament este limitată la 1-5 ședințe ce pot avea loc în zile consecutive pe perioada unei saptămâni. Durata unei ședințe de radiochirurgie este in medie de 60 de minute.

La sfârșitul tratamentului pacientul primește o scrisoare medicală în care sunt explicate în detaliu toate serviciile medicale de care acesta a beneficiat în cadrul Centrului Oncologic de Tratament Hamburg. Deasemenea la cerere pacienții primesc si planul de tratament folosit în cazul lor.

Follow-up

Odată finalizat tratamentul radioterapeutic, pacientul trebuie monitorizat constant prin consultații și investigații de tip follow-up. Aceste consultații și investigații au rolul de a urmări evoluția pacientului post-tratament și fac parte din protocolul de tratament oncologic acceptat de specialiști.

Acest consult va oferi asigurări pacientului, familiei și apropiatilor, și totodată îl va informa despre evoluția post-tratament.

Investigațiile și consultațiile de specialitate sunt stabilite în funcție de fiecare caz în parte. Fiecare pacient trebuie să efectueze un follow-up specific afecțiunilor sale. Printre investigațiile necesare unui follow-up se pot număra:

 • CT (Computer Tomograf)
 • RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară)
 • Ultrasound (Eco-grafie)
 • Mamografie

Pacienții oncologici se pot considera vindecați doar dupa o perioada de 5 ani fără recidivă.