Știri și Noutăți

Radiochirurgia CyberKnife pentru cancerul de prostată cu risc scăzut: rezultate după 5 ani

Știri și Noutăți // 2013.03.01 // , , , , , ,

Într-un studiu medical, publicat in jurnalul de radiații și oncologie SUA, au fost analizate rezultatele după 5 ani de la tratament pentru iradierea stereotactică hiper-fracționată folosind tehnica de radiochirurgie CyberKnife a cancerului de prostată cu risc scazut.

Studiul prezintă cazul a 41 de persoane ce în perioada 2003-2005 au beneficiat de tratament pentru cancerul de prostată cu risc scazut folosind tehnica de iradiere stereotactică CyberKnife. Pacienților le-a fost administrată o doză de 35-36 Gy împărțită în doar 5 ședințe de tratament. Deasemenea nici unul dintre pacienți nu a beneficiat de hormono terapie.

Rezultatele tratamentului CyberKnife pentru cancerul de prostată

După 5 ani de la terminarea tratamentului și urmărirea prin follow-up a celor 41 de pacienți, 93% din pacienți sunt în viață și nu au avut nici o urmă de recidivă. Efectele secundare ale radiochirurgiei CyberKnife au dispărut în circa 1-3 luni de la terminarea tratamentului.

Rezultatele demonstrează astel eficacitatea ridicată a tratamentului CyberKnife pentru cancerul de prostată prin iradierea fracționată cu doză mare.

Prezentare CyberKnife

 

Autorii studiului: Debra E Freeman (Naples Radiation Oncology, PA, SUA), Christopher R King (Department of Radiation Oncology, UCLA School of Medicine, CA, SUA)
Autor: Radu Cretu

Studiu compet (engleza): click aici