Știri și Noutăți

Centrul Oncologic de Tratament Hamburg a încheiat, vineri 19 octombrie 2012, un contract de concesiune cu Consiliul Județean Vâlcea, în vederea realizării primului centru privat de radioterapie în regim de parteneriat public privat

Știri și Noutăți // 2012.10.23 //

Centrul Oncologic de Tratament Hamburg,  a semnat pe 19 octombrie 2012, un contract de parteneriat public privat cu Consiliul Județean Vâlcea. Obiectul acestui contract este concesionarea unui teren cu suprafața de 1500 metrii pătrați, aflat în curtea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Vâlcea. Proiectul va beneficia de sprijinul autorităților locale și are ca obiectiv, realizarea primului centru privat modern de radioterapie din Vâlcea și alte 5 județe. Contractul s-a semnat în urma unei licitații publice, în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 54/2006 aprobată cu modificări prin Legea nr. 22/2007, Hotărârii de Guvern nr. 168/2007 și al Hotărârii Consiliului Județean Vâlcea nr. 23 din 31.08.2012.

“Dorim să mulțumim frumos autorităților locale pentru spijinul acordat și pentru largul concurs de care au dat dovadă în realizarea acestui proiect. Consiliul Județean Vâlcea prin președintele Dr. Ing. Ion Câlea au demonstrat că sprijină investitiile în sectorul privat de sănătate. Deasemenea salutăm interesul și implicarea Colegiului Medicilor Vâlcea prin juristul colegiului dl. Adrian Busu” a declarat Radu C.

Filială a centrului medical german Strahlenzentrum Hamburg, Centrul Oncologic de Tratament Hamburg din București, dorește înființarea primului centru privat de radioterapie din România cu o echipă mixtă de doctori. Clinica va avea în jur de 25 de angajați, incluzând doi doctori radioterapeuți, dintre care unul german, doi fizicieni medicali, doi doctori specializați în imagistică medicală și personal auxiliar, tehnic și administrativ. Centrul este proiectat pentru a deveni un punct de referință pentru radioterapia din România, tratamentele având la bază experiența medicilor din Germania. Obiectivul principal este de a oferi radioterapie de ultimă oră pentru pacienții din regiune, promovând o politică de prețuri accesibilă, care să faciliteze un acces cât mai larg la serviciile medicale. Se dorește deasemenea, încheierea unui contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Radioterapia modernă, ce urmează a fi disponibilă în noul centru medical, se va alinia la standardele celor mai avansate tehnici folosite în prezent, în radioterapia mondială. Clinica va beneficia de eficiența unuia dintre puținele acceleratoare liniare performante, disponibile în România. Constând în tehnici precum 3D, IMRT și IGRT, radioterapia modernă poate crește rata de supraviețuire de peste 5 ani de la 30% până la 85%, în funcție de afecțiunea pacientului și tipul de iradiere. Deasemenea, în comparație cu iradierea 2D convențională, efectele secundare ale radioterapiei moderne sunt considerabil mai scăzute. În România, majoritatea iradierilor administrate în prezent, sunt efectuate cu tehnici inferioare, depăşite tehnologic.

Conform înregistrărilor medicale oficiale, în județul Vâlcea sunt peste 3900 pacienți diagnosticaţi cu cancer. În acest moment, nu există niciun centru de radioterapie în judeţul Vâlcea. Deasemenea, sunt doar 5 doctori pentru oncologie medicală și niciun medic specialist radioterapeut. Potrivit recomandărilor Uniunii Europene, este nevoie de o clinică modernă de radioterapie la fiecare 300.000 de locuitori. Această prevedere indică o necesitate de 70 astfel de centre în România. Standardele Uniunii Europene estimează că, 60-70% dintre pacienții cu cancer au nevoie de radioterapie ca tratament.

“Facem în continuare toate demersurile pentru realizarea proiectului într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Mizăm în continuare pe sprijinul autorităților locale, urmatorul pas fiind Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, unde primarul municipiului, dl. Emilian Francu, ne-a asigurat încă odată că va sprijini proiectul” a mai adaugăt Radu C.

Pentru dezvoltarea centrului de radioterapie, este estimată o investiție de până la 4 milioane de euro, prin finanțarea acordată de către fond de investiții renumit. Construcția va fi de tip modular, ultra-rapidă ,cu o suprafață de 1000 mp, o premieră în România pentru centrele de radioterapie. Planul prevede două buncăre pentru radioterapie cu suprafața de aproximativ 110 mp, cu posibilitatea de extindere la patru. Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este de maxim 12 luni, dar se dorește încadrarea într-un termen de 6 luni. Terenul pe care se va realiza construcția are o suprafață de 1500 mp și a fost concesionat de către Consiliul Județean Vâlcea pe o perioadă de 49 de ani.

Următorul pas este depunerea documentelor pentru autorizare și construcție la Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea iar ulterior începerea procedurilor de avizare la Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare.