Știri și Noutăți

Avantajele radioterapiei moderne

Știri și Noutăți // 2012.01.14 //

Radioterapia este una dintre armele principale în lupta împotriva cancerului.

În multe cazuri de cancer una dintre metodele recomandate de tratament este radioterapia. Acest lucru a determinat un progres tehnologic rapid al acestei specialități a medicinei. Așadar tratamentele de cancer prin radioterapie modernă oferă noi perspective pacienților, cu șanse de vindecare mult mai mari decat în trecut prin radioterapia convențională (cobaltoterapie).

Ce este radioterapia?

Radioterapia este tehnica medicală prin care, cu ajutorul unui aparat special, se direcționează controlat o doza de radiație către o zona tumorală. Scopul radioterapiei este de a administra o cantitate cât mai mare de radiație tumorii, încercând să conserve cât mai mult țesut sănătos în jurul țesutului tumoral, îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Care este scopul radioterapiei?

Scopul radioterapiei poate fi dupa caz curativ sau paliativ. În cazul tratamentului curativ, echipa medicală crede în șansa pacientului de a fi vindecat, păstrând în același timp o calitate a vieții foarte bună. În cazul tratamentului paliativ, echipa medicală încearcă să amelioreze simptomele pacientului, oferindu-i o calitate a vietii cat mai buna,  șansele de vindecare fiind reduse.

Avantajele radioterapiei moderne, față de radioterapia convențională

Radioterapia convențională (cobaltoterapie) este o tehnică medicală depășită care în general, produce efecte secundare severe. Beneficiile acestei terapii sunt foarte mici întrucât, din cauza limitarii tehnologice, nu este posibilă decât administrarea unei doze mici de radiație. Deasemenea, distribuția razelor în cazul acestui tip de terapie este foarte dificilă și se poate administra numai din 2 unghiuri. Totodată distribuția razelor presupune o iradiere totală a zonei expuse, neputând fi protejat țesutul sanatos.

Beneficiile radioterapiei moderne

Radioterapia modernă, prin intermediul unor tehnici avansate cum ar fi radioterapie cu intensitate modulabilă, radioterapie ghidată imagistic și radioterapie prin tehnica rapid arch, fac posibila o iradiere extrem de precisă, de mare intensitate, în același timp cu efecte secundare minime. Succesul acestui tip de iradiere constă în conservarea a cât mai mult țesut sănătos în jurul tumorii, oferind astfel pacienților o calitate a vieții mai bună.

Se poate observa ca radioterapia conventionala nu poate iradia fara sa afecteze tesutul vital, pe cand radioterapia moderna ia conturul tesutului tumoral, protejand astfel tesutul vital

Îndeplinim cele mai înalte standarde ale radioterapiei moderne

La Centrul Oncologic de Tratament Hamburg putem realiza tratamente de cancer prin radioterapie modernă cu efecte secundare minime prin intermediul aparaturii medicale de ultimă generație si al echipei medicale de specialiști, formată din doctori, fizicieni și tehnicieni cu o vastă experiență.