Știri și Noutăți

Îngrijirea personală pe durata tratamentului cu radioterapie

Știri și Noutăți // 2011.11.14 //

Odihnește-te suficient, radioterapia poate crea stări de oboseală

[cols class="alpha"]

Mulți pacienți întâmpină stări de oboseală pe durata tratamentului cu radioterapie deci, este important să te asiguri că ești bine odihnit. Dacă este posibil, roagă prietenii și familia să te ajute în timpul tratamentului rezolvând diversele treburi și preparând mesele. Acest lucru te va ajuta să te odihnești suficient pentru a te concentra în lupta cu cancerul. Dacă ai nevoie de mai mult ajutor, cere personalului medical mai multe informații.

[/cols] [cols]

Deși este important să îți dai seama atunci când ai nevoie de odihnă, există dovezi suficiente care sugerează că puțină activitate fizică în timpul tratamentului poate ajuta la diminuarea stării de oboseală. De exemplu, mulți pacienți consideră că o plimbare pe jos zilnică îi ajută să scadă din oboseala cauzată de tratament.  Întreabă-ți medicul oncolog de radiații care ar fi cel mai potrivit exercițiu zilnic pentru tine.

[/cols]

Urmează sfaturile doctorului

În multe cazuri, doctorul tău îți poate spune să suni dacă ai o febră mai mare de 38°. Asigură-te că ai citit toate indicațiile cu privire la modul în care trebuie să te îngrijești pe durata tratamentului și că ai citit despre efectele secundare posibile.

Fructele sunt recomandate pentru o dieta sanatoate. Ex: portocalele pot asigura un nivel bun de vitamina C

Fructele sunt recomandate pentru o dieta sanatoasă. Ex: Portocalele pot asigura un nivel bun de vitamina C

Nutriția este importantă. Mănâncă echilibrat și hrănitor

Un nutriționist, o asistentă sau un doctor pot lucra cu tine pentru a fi sigur că mănânci adecvat pentru a obține vitaminele și mineralele de care ai nevoie. În cazul unor anumite tipuri de radiații, ai putea fi nevoit să îți schimbi dieta pentru a reduce la minim efectele secundare. Nu trebuie să încerci să pierzi în greutate în timpul radioterapiei deoarece ai nevoie de mai multe calorii din cauza cancerului și a tratamentului.

Tratează pielea expusă la radiații cu mai multă grijă

Pielea din zona care este supusă la tratament poate deveni roșie și sensibilă, ca în cazul unei arsuri solare. Echipa noastră va discuta cu tine instrucțiuni specifice de îngrijire a pielii. Unele dintre indicații sunt:

  • Spală pielea zilnic cu apă caldă și un săpun delicat recomandat de echipa noastră medicală;
  • Evită folosirea oricăror loțiuni, parfumuri, deodorante sau pudre în zona tratată fără aprobarea doctorului. Încearcă să nu folosești produse care conțin alcool sau parfumuri;
  • Evită contactul pielii tratate cu orice obiect rece sau cald, inclusiv comprese calde sau pungi cu gheață;
  • Ferește-te de soare. Dacă ești nevoit să stai afară, poartă o pălărie sau o haină pentru a-ți proteja pielea. După tratament, folosește cremă de protecție cu un factor de minim 15.
Trebuie să ști ca în lupta cu cancerul nu ești singur. Caută să comunici cu cei din jurul tău.

Trebuie să ști ca în lupta cu cancerul nu ești singur. Caută să comunici cu cei din jurul tău.

Asistență pentru pacienții bolnavi de cancer

Este o presiune emoțională mare asupra ta pe durata diagnosticării și tratamentului de cancer. Este normal să te simți neliniștit, deprimat, speriat sau deznădăjduit. Îți poate fi de ajutor să vorbești despre sentimentele tale. Există multe grupuri de asistență care organizează întâlniri în persoană, prin telefon sau pe internet. Unele organizații de asistență te pot ajuta chiar să administrezi problemele finaciare precum asigurarea medicală.