Știri și Noutăți

Efectele secundare ale radioterapiei

Știri și Noutăți // 2011.10.19 //

Majoritatea efectelor secundare ale terapiei cu radiații sunt limitate la zona care a primit radiațiile. De exemplu, un pacient cu cancer la sân ar putea observa iritarea pielii pe piept, ca o arsură solară minoră sau medie, pe când un pacient cu cancer din sfera ORL poate simți incomfort la înghițire. Unii pacienți care se tratează pentru zona abdominala pot întâmpina dureri de stomac sau diaree.

Efecte Secundare Radioterapie

Efectele secundare ale radioterapiei IMRT si IGRT sunt minime

Aceste efecte secundare sunt legate de afectarea celulelor care se divid rapid. Sunt de obicei temporare și pot fi tratate de medicul tău. Efectele secundare încep de obicei în a doua sau a treia săptămână de tratament și pot dura câteva săptămâni de la ultima sedinta de radioterapie. În situații rare, efecte secundare serioase apar după terminarea radioterapiei. Este important să îi comunici medicului tău oncolog sau radioterapeut orice efect secundar.

Efecte Secundare

Cel mai des întâlnit efect secundar la pacienții care au fost supuși la radiații este oboseala, descrisă uneori ca o ”stare generală de lehamite”. Oboseala pe care pacienții o simt este de obicei minoră sau moderată și este diferită pentru fiecare pacient în parte. Oboseala poate fi legată de zona care este tratată sau de alte tratamente pe care pacientul le efectuează, precum chimioterapia. Pacienții pot fi capabili să își reia toate sau unele dintre activitățile lor zilnice. Totuși, tratarea cancerului necesită deseori un efort fizic și psihic considerabil. Pe cât posibil, pe durata tratamentului încearcă să îți rezervi timp pentru a te odihni și relaxa. Întreabă-ți doctorul despre efectele secundare specifice care pot apărea în cazul tratamentului tău.

Dacă simți discomfort sau alte simptome în timpul sau după tratament, nu ezita să îi comunici medicului tău oncolog sau radioterapeut. Ar putea să îți recomande strategii, să îți prescrie medicamente sau să îți sugereze schimbări în dietă pentru a te ajuta.

Stări de oboseală
În general pacienții se simt obosiți sau lipsiți de vlagă spre sfârșitul tratamentului și puțin după terminarea acestuia. Oboseala este adesea întalnită și poate dura o perioadă variată de timp. Dacă vi se întâmplă să aveți stări de oboseală în urma tratamentului încercați să vă odihniți de ori câte ori considerați necesar și  în timp oboseala va dispărea.
Piele iritată
Pe durata radioterapiei, în special spre sfârșit, pielea în zona iradiată va deveni mai roșie, similar unei arsuri solare minore. Chiar și după sfârșitul tratamentului pielea va continua să se înroșească pentru încă 1-2 săptămâni. În timp pielea își va recăpăta culoarea normală.
Greață
În funcție de zona iradiată pacienții pot avea senzația de greață, acest lucru fiind totuși întalnit doar în unele cazuri. Când pacientul întâmpină astfel de stări de greață trebuie să anunțe doctorul radioterapeut, iar acesta îl va ajuta, fie cu medicamente fie cu o dietă corespunzătoare.
Diareea
Tot în funcție de zona iradiată unii pacienți pot întampina stări de diaree. Dacă acest lucru se întamplă pacientul trebuie să-l informeze pe medicul radioterapeut, care îi poate prescrie medicamente.
Frecvenţa de urinare
Dacă tratamentul este aplicat în zona inferioară a abdomenului / pelvis, pacientul poate simți nevoia de urinare mai des și chiar poate un mic disconfort. Pentru a atenua aceste simptome, pacientul trebuie să consume cât mai multe lichide, dar să evite alcoolul, ceaiul și cafeaua.
Inflamarea gurii și a gâtului
Dacă este necesară iradierea capului și a gâtului este posibilă o senzație de iritare/inflamare a gurii și gâtului. În cazul în care se întâmplă ca pacientul să simtă aceste senzații, trebuie să discute cu doctorul radioterapeut, întrucât acesta îl poate ajuta.
Căderea părului
Cu siguranță caderea părului se va observa în zona supusă spre iradiere. În funcție de zonă și de cantitatea de iradiere administrată, părul poate crește sau nu la loc. Dacă părul este așteptat să crească iarăși, acest lucru se va întampla după câteva luni.